artikel banner

Gent Hawks wint 22e Falco-Caps-Cup tegen LDP Donza na sterke vierde kwarter

Zondag jl werd op het Sint Janscollege de 22e Falco-Caps-Cup georganiseerd tussen twee tweedeklassers (Gent Hawks en LDP Donza) en twee derdeklassers (Leuven B en Falco Gent). De belangstelling voor deze "klassieker" was in vergelijking met vorige uitgave (2019) toch wat minder. Mogelijke oorzaken : corona, concurrentie van AA Gent en de mindere weersomstandigheden...De vier ploegen maakten er in elk geval het beste van en het publiek kon zich optrekken aan de aantrekkelijke finalewedstrijden. In de schiftingswedstrijden was snel duidelijk dat de kloof tussen tweede en derde nationale steeds maar groter wordt want zowel LDP Donza als Gent Hawks hadden geen enkele moeite om de finale te halen. 

Falco startte nochtans vrij behoorlijk de match tegen LDP Donza want zowel de eerste als tweede kwarter verliepen gelijkopgaand met een 30-34 ruststand tot gevolg. De derde kwarter was echter rampzalig . Vooral de afwerking liet het totaal afweten want we scoorden in deze derde periode amper vier puntjes. LDP Donza bleef niet bij de pakken zitten en profiteerde ervan om op deze manier na dertig minuten te zorgen voor een definitieve 20-pûntenkloof (34-54) Laatste kwarter was maar een verplicht nummertje waarin beide ploegen mekaar in evenwicht hielden . Einduitslag 47-67. Op zich speelde Falco niet eens zo een slechte match maar de afwerking was deze keer echt ondermaats...

De tweede schiftingswedstrijd bracht Gent Haws en Leuven B op het terrein. Hier was het vrij snel duidelijk dat Gent Hawks makkelijk de finaleplaats zou halen want aan de rust stonden de bordjes reeds op een 19-41 tussenstand . In de tweede helft kon Gent Hawks vooral in de laatste kwarter nog fel uithalen (10-32) en naderde op deze manier een century-score (37-91)

De strijd om de 3e en 4e plaats werd een spannende match tussen Falco Gent en Leuven B. De reeksgenoten van volgende competitie waren mekaar eigenlijk waard en dit resulteerde in een zeer gelijkopgaande wedstrijd. In de eerste helft nam elke ploeg een kwarter voor z'n rekening waardoor aan de rust met 32-32 cijfers alles opnieuw te beginnen was. Ook de derde kwarter zorgde amper voor afscheiding (42-44) zodat alles in de laatste periode zou worden beslist. Hier nam Leuven de beste start en halfweg (na amper 3 Falcopuntjes) namen de bezoekers definitief afstand (44-51) . Uiteindelijk won Leuven B verdiend deze kleine finale met 50-58 in een wedstrijd waarin Falco opnieuw heel veel moeite had met het scorend vermogen..

In de finale van deze 22e Falco-Caps-Cup tussen Gent Hawks en LDP Donza werd het publiek verwend want we kregen een aantrekkelijke prestatie voorgeschoteld tussen twee ploegen die mekaar heel lang waard waren. Gedurende drie kwarters bleven de ploegen zij aan zij strijden en na dertig minuten was er nog steeds geen afscheiding (53-53) In de laatste periode verloor LDP Donza echter de pedalen en kwam het nog amper tot scoren (3 puntjes). Gent Hawks nam hiervan dankbaar gebruik en kon via een 3-18 kwarteruitslag nog afgetekende 56-71 eindcijfers behalen en op die manier, zoals vorige uitgave, de winnaar worden van deze 22e Falco-Caps-Cup 2021. Als kers op de taart won Gent Hawks speler Joerie Vermoesen ook nog de MVP prijs van dit tornooi...Proficiat ! 

(luk)